неделя, 21 април 2024 г.

Русия планира да намали отстъпката при износа на петрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия планира да намали данъчната отстъпка при износа на суров петрол от страната от 25 долара на барел на 20 долара, обяви финансовият министър на Русия Антон Силуанов пред руското издание „Аргументи и факти“, цитиран от Ройтерс.

Западните санкции срещу Русия, въведени поради нейната агресия срещу Украйна, принудиха управляващите в Москва да променят начина на облагане на продажбите на петрол, посочва агенцията.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа през февруари указ, с който беше въведена данъчна отстъпка при продажбата на петрола сорт Уралс, който съставлява по-голямата част от руския нефт.

„В момента данъчната отстъпка (при износа на руски петрол – бел.ред.) e 25 долара за барел спрямо цената на петрола сорт Брент. Планираме да намалим тази отстъпка до 20 долара за барел. Обмисляме и други мерки, за да подобрим определянето на данъчните и акцизни ставки при износа на петрол“, заявява Силуанов в интервюто за „Аргументи и факти“.

Той посочва, че при средна цена от 80 долара на барел петрол тип Брент на международните пазари и при данъчна отстъпка от 20 долара върху нефта, който Русия изнася, то той ще струва средно по 60 долара за барел. Ако бъдат изпълнени тези условия, приходите на Русия от продажбата на петрол и природен газ ще достигнат 8 трилиона рубли (88,76 милиарда долара) през 2023 г., изчислява руският финансов министър.

Постъпленията от нефт и природен газ на Русия, които са изключително важни за бюджета на страната, през първите 6 месеца на 2023 г. намаляват с 47 на сто на годишна основа на фона на по-ниските експортни цени на петрола тип Уралс и на спада при износа на руско синьо гориво, отбелязва Ройтерс.

Антон Силуанов посочва пред „Аргументи и факти“, че в края на тази година бюджетният дефицит на Русия „ще бъде около 2 – 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт“ на страната.

Руският министър на финансите разкрива, че валутните резерви на Москва са деноминирани основно в китайски юани и в злато.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html