неделя, 21 април 2024 г.

Пореден протест в София срещу презастрояването

Живущите в блока се страхуват да не останат без улица до домовете си.
Снимка: БНР

Пореден протест се състоя в София срещу презастрояването и затварянето на улици, съобщи БНР. Този път недоволството избухна в блок 18 в Зона Б-5 на столичния район „Възраждане“. Там хората излязоха на улицата срещу започналия строеж в близост до домовете им. Те се оплакаха, че вече са напукани стените и таваните им, а строителят има намерение след 6 месеца да затвори улицата, която е единственият изход от района. Стана ясно, че теренът е бил общински, но е продаден на частен инвеститор. Според хората имотът попада в санитарно-охранителна зона и под него има река.

„От работата стените в нашите апартаменти започнаха да се пукат. Отдолу е река. При това строителство нашият блок ще падне“, предупреди един от живущите в блока. „Напукани тавани има на много места заради ударите. Просто почвата не е за строеж“, сподели друг. Други жители на блока се оплакаха, че в него живеят 120 семейства, а улицата им е затворена заради строежа, което би направило невъзможно влизането на пожарна и линейка.

„Притесненията ни са големи. Имахме инцидент преди 10 дни. Пожарна не може да влезе тук. Добре, че не беше пожар, а беше битов инцидент и времето не беше от решаващо значение. Но това не е проблем на общината.

Казусът ще бъде разгледан утре от Комисията по архитектура в Столичния общински съвет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html