четвъртък, 18 април 2024 г.

Икономистът Петър Ганев е оптимист да постигането на 3% дефицит в хазната

Снимка: БГНЕС

Експертът Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ) е оптимист да постигането на 3% дефицит в хазната за 2023 г. „Постижимо е да удържим 3% дефицит. Нямаме чак такива бомби, заложени в бюджета, които да са непреодолими. С една строга позиция на финансовия министър това може да стане. Трябва да има някой с химикала в крайна сметка, който да казва докъде може“. Това заяви пред БНР Петър Ганев – старши изследовател в Института за пазарна икономика.

„Между първо и второ четене има над 80 предложения. Има предложения от опозицията, но дори и формации, които подкрепят кабинета, внасят предложения. Очевидно някакви изменения ще има. Те вероятно ще бъдат в посока на вдигане на заплати в определени ведомства, може би и някои социални плащания, но размерът няма да е такъв, че да обърне цялостната рамка на това, което Асен Василев е представил. Големият дебат ще бъде за следващата година, когато вече трябва изцяло нов бюджет, който да влезе навреме и където няма оправдание, че нещо става набързо и просто връзваме рамка, където вече рябва да се мисли за една по-устойчива средносрочна рамка“, коментира той.

В момента виждаме дефицит, който тази година го връзваме, но следващата и по-следващата е на ръба на 3%, в някои случаи е над 3%, подчерта Ганев. По думите му средносрочната рамка за следващата година ще бъде важна, за да се даде ясен сигнал, че бюджетът е в рамки.

Петър Ганев определи бюджета като „магическа кутия“: „Малко стана като една магическа кутия бюджетът – всеки нещо прави и накрая винаги влизаме в 3-те процента. Нищо чудно и сега да стане така, тъй като има буфери. Въпреки този дебат, важно е да се инвестира – дайте да не напомпваме само текущи и социални плащания, за да има пари за инвестиции, да могат да се харчат по Плана за възстановяване. Просто това не може да се случи в тези мащаби. Държавата няма готовност с големи проекти. Дори да се появят нови социални разходи, най-вероятно капиталовата програма ще е тази, която ще ги финансира“.

Според него ДДС-то за ресторантьорите трябва да се върне на старата ставка. Трудно е да отнемеш ниското ДДС на книгите и бебешките храни, подчерта Ганев. „Аз лично бих върнал всичко на 20%. Даде ли се отстъпка на един сектор, става неизбежно да дадеш и на другите. Ние за 3 години разглобихме ДДС-то и ако не се спре, натискът ще продължи за още разглобяване, за още стоки и услуги. Всички трябва да имат еднаква ставка и тя да е по-ниска. Може да имаме ставка 10% и тя пак да носи приход“, пояснява експертът.

По думите му трудно ще се пише бюджет за следващата година. Той е категоричен, че тогава ще трябва да има реформи. „Ако ще отговаряме на всички социални искания, трябва да започне преглед къде отиват парите. Основната линия да бъде – нека да има доходен критерий за всеки един трансфер. Всяка мярка към насоченост на трансферите води до недоволство, но това не е причина да не се случи. Финансовият министър е да каже, че ще насочи парите там, където постигат резултат – това е неговата роля“, смята той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html