неделя, 14 април 2024 г.

Богдан Богданов и посланикът на САЩ обсъдиха възможностите за инвестиции

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Намаляване на административната тежест и сроковете за изпълнение на чуждестранните инвестиции у нас, както и възможностите за мониторинг на процеса бяха част от темите, които обсъдиха министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Кенет Мертен, съобщиха от икономическото министерство.

„Ще продължим да работим активно за оползотворяване на съществуващия потенциал за развитие на сътрудничеството ни със САЩ и за ефективното насърчаване на двустранната търговия и американските инвестиции в България“, заяви министър Богданов по време на срещата.

Той сподели с посланик Мертен, че в момента се разработва стратегия за развитието на индустриалните зони у нас. По думите му, това би позволило на държавата да се фокусира върху индустрията си и би направило страната ни привлекателна за чуждестранни инвестиции.

Двамата разговаряха и за потенциала и възможностите за задълбочаване на икономическите отношения между двете страни в сферата на индустрията, търговията и енергийната диверсификация.

По време на срещата министър Богданов акцентира върху присъединяването на България към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), като подчерта, че това са ключови приоритети за страната и се работи в посока осъществяването им.

Американският пазар е сред основните експортни дестинации за български изделия от високотехнологичния спектър и основен ползвател на аутсорсинг и инженеринг услуги. През последните години устойчиво се реализира и износът на електроника и електротехника. Данните за стокообмена в периода януари-март 2023 г. показват износ за САЩ 305 млн. щ.д. и внос 245 млн. щ. д., като през същия период на 2022 г. стокообменът ни възлиза на 376.9 млн. щ.д.; от които износ 281.4 млн. щ. д. и внос 95.5 млн. щ.д.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html