Начало АКЦЕНТИ ООН започна разговори със Северна Корея за избягалия там американски войник

ООН започна разговори със Северна Корея за избягалия там американски войник

От края на корейската война през 1953 г. страната е разделена от демилитаризирана зона.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Командването на ООН в Южна Корея ООН започва разговори със Северна Корея за избягалия там американски войник, съобщи БТА.

Става дума за Травис Кинг, който прекоси демилитаризираната зона и премина на територията на Северна Корея, съобщи днес заместник-командирът на оглавяваното от САЩ многонационално командване, което следи за спазването на примирието след края на Корейската война.

Разговорът бе организиран и се води с военни представители на Корейската народнодемократична република (КНДР) чрез механизъм, създаден съгласно примирието от Корейската война (1950-1953 г.), заяви генерал-лейтенант Андрю Харисън, цитиран от Ройтерс. „Безпокоим се най-вече за състоянието на редник Кинг“, добави той.

23-годишният Травис Кинг, войник от американската армия, служещ в Южна Корея, премина на територията на Северна Корея, докато беше на обиколка в демилитаризираната зона на границата между двете държави, отбелязва Ройтерс.

От края на корейската война през 1953 г. страната е разделена от демилитаризирана зона. Конфликтът е разпален от Пхенян, който през 1950 г. напада южната част на страната. След резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета по време на бойкотирано от Москва заседание, е решено на полуострова да бъдат изпратени войски под флага на международната организация, които да възстановят положението. След около 3 години война и милиони жертви е подписано само примирие, което трае и до днес.