петък, 19 април 2024 г.

Никола Минчев за 24 май: Ще има обществена дискусия

„Националният празник е въпрос, близък до ума и сърцето на всеки българин. В 47-мия парламент, когато ГЕРБ предложиха това да стане с изменение на кодекса на труда, това стана без да се получи достатъчно широк публичен дебат. С това, че го анонсирахме вчера, вече се вижда, че става част от публичната тема. Със сигурност ще стане както на институционално ниво, така и на обществено. Темата се вдига“, каза  пред бТВ зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Според него би могло да има и референдум по темата.

„Колегите от ИТН са подели тази инициатива, може би ще я доведат докрай. Единственото, което ми се струва по-сложно откъм референдум е, че има няколко дати, които биха могли да бъдат достойни да бъдат национален празник, докато в един референдум въпросите се задават с „да“ и „не““, допълни Минчев.

ПП не подкрепиха идеята на ГЕРБ в 47-ия парламент, но Андрей Гюров гласува „за“, което по думите на Минчев е било символно гласуване, че от тяхна страна има разбиране за тази идеята.

„За да се ограничи феодализацията, която се получава по места при натрупване на повече на брой мандати. Това е промяна, която ще се прилага занапред. Не виждам как времево тези промени биха могли да бъдат приети до следващите местни избори, така че те няма да имат отражение върху изборите след три месеца“, каза Минчев.

Коалицията предлаха и промени в правомощията на главния прокурор и съкращаване на мандата му от 7 на 5 години, както и за преформатиране на служебния кабинет.

Включени са и поредица от текстове с промени, свързани с държавното управление, като мандатност на кметовете на общини

„Необходимо е, за да не се стига до тази ситуация, на която сме свидетели в последните повече от 30 години – главният прокурор да се превръща във фигура, в която е концентрирана много власт и да става квазиполитически играч. Пет години не е продължителност, която да го прави подвластен или застрашен от промяна в политическите обстоятелства“, обясни Никола Минчев.

По думите му концентрирането на държавната власт се превръща в инструмент на президента.

Според Минчев е възможно конституционните промени да бъдат приети до края на годината.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html