неделя, 21 април 2024 г.

Климатолог: Горещините в България не са аномалия

Снимка: БГНЕС

„Горещото време в България не е аномалия. През лятото в България става горещо. Толкова горещо, колкото сега, не става всяка година. Такива дълги периоди с високи температури се случват периодично“, отбеляза климатологът доц. Илиян Господинов в ефира на БНР. За последното десетилетие той посочи няколко години с подобни периоди на изявено високи температури – 2010, 2012, 2017, 2021 и 2022 г., а за предходното десетилетие – 2000, 2001, 2007 г.

Топлата вълна в България не е екстремна. Все още нямаме подобрени температурни рекорди, подчерта климатологът. „Трябва да сме готови, да сме адаптирани към прояви с горещо време през лятото“, подчерта специалистът. По думите му честотата, продължителността и амплитудата на топлите вълни се очаква да се увеличава.

„Причините за тази топла вълна в Европа и САЩ са свързани с атмосферната циркулация. Такава е структурата на движението на въздушните маси, което води възможност за пренос на топъл въздух от Африка към Европа в този период на годината. Ел Ниньо е най-голямата климатична структура в земната климатична система. Тя обаче се намира много далече от България, оказва важно влияние в своите екстремни фази и се отразява и на глобалния климат. „Става въпрос за повишаване на глобалната температура. Не става въпрос, че задължително и пряко ще има връзка с температурите на конкретно място на Земята, например в Европа и България“,  каза доц. Господинов

Засега климатичните промени изглеждат неизбежни. Мерки за адаптация, промени в нашата организация на работа и живот през лятото трябва да има, изтъкна още той.

Сряда ще е най-горещият ден от тази седмица, предупреждават от Националния институт по хидрология и метеорология. Понижението на температурите между сряда и четвъртък ще е свързано с преминаващ на страната студен атмосферен фронт. След четвъртък температурите отново ще се повишат. Лято е и е добре температурите да са високи, коментира за БНР Виктория Клещанова от НИМХ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html