неделя, 14 април 2024 г.

В Израел отново силни протести срещу съдебната реформа на Нетаняху

Протестите са срещу опитите на Нетаняху да премахне съдебния контрол върху кабинета и по този начин да обезсмисли разделението на властите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Израел вчера отново за пореден ден избухнаха силни протести срещу съдебната реформа на Нетаняху, предаде ДПА, цитирана от БНР.

В неделя парламентът започна да обсъжда основен елемент от оспорваната месеци наред реформа на съдебната система в страната. Окончателното гласуване на законопроекта се очаква да бъде не по-рано от днес следобед.

Стотици хиляди демонстранти снощи излязоха в подкрепа на законопроекта в Тел Авив, докато в Ерусалим десетки хиляди израелци протестираха срещу предложението, внесено от дясното религиозно правителство на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Парламентът на Израел започна вчера заседанието си, за да завърши основен елемент от спорната съдебна реформа. Законопроектът е част от по-голям пакет, който според противниците му е заплаха за демокрацията в страната.

Съгласно реформите Върховният съд на Израел вече няма да може да постановява, че дадено правителствено решение е „необосновано“. Опозицията се опасява, че реформите могат да насърчат корупцията и произволните назначения на високи постове, защото ще отпадне контролът на съда и ще се опорочи разделението на властите, което е в основата на демокрацията в развитите страни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html