понеделник, 15 април 2024 г.

Атанас Славов ще обжалва решението Борислав Сарафов да бъде и.д. главен прокурор

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Атанас Славов ще обжалва решението на Върховния административен съд за избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор, каза той в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Това ще стане в частна жалба пред петчленен състав на ВАС, като министър Славов се позова на правата, които му дават Конституцията и Закона за съдебната власт. Атанас Славов отново призова прокурорската колегия на ВСС да завърши процеса по назначаване на специалния прокурор, който да разследва сигналите срещу Борислав Сарафов.

Според министъра на правосъдието депутатите са тези, които в крайна сметка ще се произнесат по предложените промени в Конституцията, които бяха представени от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и които се очаква да бъдат внесени в парламента до 31 юли. Атанас Славов допълни, че сред най-важните текстове са тези за промяната на правомощията на главния прокурор, разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС), измененията на функциите на служебното правителство и промяната на националния празник – от 3 март на 24 май.

По повод дискусията и критиките за идеята за промяна на датата на националния празник, Славов посочи, че е важно Конституцията, която е най-важният обществен договор, да носи национален отпечатък и в нея да са записани не само универсалните човешки ценности, но и националните – като просвещение, духовност, свобода, родолюбие, равноправие. Той изтъкна, че 24 май е най-органичният, най-естественият, най-българският празник. Днес от БСП обявиха, че докато в предложените текстове за промяна в Конституцията фигурира промяната на националния празник, те няма да се явят на разговори, което поставя под въпрос осигуряването на нужните за приемането на реформата 180 гласа в парламента.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html