петък, 19 април 2024 г.

Даниел Митов: Служебният кабинет трябва да се премахне от Конституцията

Даниел Митов, кадър Фейсбук

„Отдавна сме се съгласили с ПП-ДБ, както и с ДПС, че промени в Конституцията трябва да има. Служебният кабинет трябва да се премахне от Конституцията“, смята депутатът от ГЕРБ – СДС Даниел Митов, цитиран от Нова телевизия.

„Какви ще бъдат те, разбира се, е въпрос на преговори, на по-обширен дебат“, допълни той. „Когато става въпрос за служебните кабинети, съм твърдял, още откакто президентът започна да злоупотребява с едноличната си власт, че институцията трябва да се премахне от Конституцията. Има обаче и друга теза, която твърди, че може би е добре да се запази, но парламентът да не се разпуска“, подчерта Митов.

По думите му в практиката е доказано, че със служебните кабинети може да се злоупотребява. „Президентът Радев го доказа. Даже в момента, толкова му хареса да управлява, че сега ще участва в местните избори. Той ще си издига кандидати, дали това ще са бивши областни управители, които е назначал през служебните кабинети, дали ще са общински съветници или бивши министри, няма никакво значение. Но това е неговият път отново към някаква реална власт, несъобразена с рамките, които му отрежда тази Конституция, така че да може да си прокарва собствените си тези и политики“, допълни още депутатът.

Митов коментира и поведението на властите в Скопие, което, по думите му, е такова „сякаш нямат никакво намерение да стават член на ЕС“. Той изрази надежда, че все пак промените в Конституцията на РСМ, които пряко засягат България, ще получат подкрепа в парламента в близко бъдеще. „Има преговорна рамка, одобрена от Съвета на ЕС, под нея са се подписали и властите в Република Северна Македония, така че е ратифицирано“, посочи още Даниел Митов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html