неделя, 14 април 2024 г.

От началото на 2023 г. през Ламанша на Острова са се прехвърлили над 14 000 мигранти

Великобритания е една от най-желаните страни от мигрантите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През Ламанша на Острова от началото на годината са се прехвърлили над 14 000 мигранти, съобщава БТА, позовавайки се ДПА и Пи Ей мидия.

По данни на министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство само вчера протока между Великобритания и Франция са минали 6 лодки с 297 души, което значи, че ввъв всеки плавателен съд е имало средно по 50 мигранти. От началото на 2023 г. общият брой на пристигналите става 14 071.

Във вторник 574 души са прекосили протока, което е вторият най-голям брой преминали за един ден за тази година. Общият брой все още е по-нисък от този за същия период на миналата година, когато през Ламанша преминаха общо повече от 15 000 души. За цялата 2022 г. са отчетени 45 755 нелегални преминавания.

Миграционната вълна се случва в момент, когато законопроектът за нелегалната миграция във Великобритания е на път да влезе в сила, и само дни след като британското правителство приветства мащабните си реформи в областта на политиката за предоставяне на убежище, прокарани през парламента. Той предвижда да се задържа и депортира всеки, влязъл незаконно във Великобритания.

Във вторник корабът „Биби Стокхолм“, превърнат в настанителен център за бездомни хора и за кандидати за убежище с капацитет от 500 души, бе посрещнат от протестиращи при пристигането си на пристанището Дорсет Портланд в Югозападна Англия. Други два круизни кораба обаче, предвидени да подслонят мигранти, не се успели да намерят място за акостиране.

Вътрешното министерство съобщи, че около 50 кандидати за убежище ще се качат следващата седмица на „Биби Стокхолм“, като броят им ще се увеличава през следващите няколко месеца до пълния капацитет на центъра въпреки безпокойството по отношение на сигурността, изразено от консервативни депутати.

„Даунинг стрийт“ защити решението на правителството да използва плавателни съдове, за да подслони мигранти, като твърди, че това е по-евтина алтернатива от настаняването им в хотели.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html