петък, 19 април 2024 г.

НС реши да предоставим допълнителна военна помощ на Украйна

Снимка: БГНЕС

Депутатите решиха да предоставим допълнителна военно-техническа помощ на Украйна. Решението мина с подкрепата на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“, ДПС и ИТН. Против гласуваха от БСП и „Възраждане“.

Става въпрос за 100-те бронетранспортьора, които са на съхранение в складовете на МВР и не са ползвани през последните около 25 години, се превърнаха в поредния обект за лют спор в пленарната зала.

Направено бе предложение заседанието да бъде закрито, ако бъдат изслушани шефовете на служби, но то бе отхвърлено.

Според вносителите на предложението могат да са от сериозна помощ за отбраната на Украйна. Става дума за бронирана техника, която украинската армия познава добре, сравнително лесно може да ремонтира и с която може да бъде оборудван поне един лекопехотен полк.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ се включи като вносител с разяснение, че БТР-ите не са на въоръжение в армията и даряването им за нуждите на Киев няма да отслаби нашата отбраната.

„Украйна е купила въоръжение от нас за 5 милиарда лева, а до края на годината сумата ще стане 7, което я превръща в един от основните инвеститори в икономиката ни. Но сме дарили на нея техника за едва 20 милиона“, подчерта Мирчев.

Той опроверга твърденията, че нямало да компенсира България за дарената техника. „Още през 2022 г. от САЩ е получено писмо с готовност за над 200 милиона долара, но незнайно защо тогава правителството на Румен Радев ги е отказало“, добави той.

Депутатът от ПП-ДБ се надява новият военен министър Тодор Тагарев да инициира нови разговори с Щатите по темата. И бе категоричен –  че официалното становище на МВР е, че няма нужда от тези БТР-и. „И слава Богу, че е така, защото в противен случай вътрешното ведомство щеше да се налага да отговаря на други въпроси“, каза Мирчев. Но взриви залата отляво, като напомни, че именно Украйна стои на пътя на руския президент Владимир Путин по пътя му към България.

„Възраждане“ няма да подкрепи това предложение. Имаме включени българи в списък за ликвидиране от украинската държава. В списъка на „Миротворец“ фигурира зам.-председател на НС, както и бивш президент, но няма реакция, обяви лидерът на партията Костадин Костадинов.

Зам.-председателят на парламента Никола Минчев направи забележка на Костадинов да бъде по-уважителен към колегите си, което стана повод за разправия. Лидерът на „Възраждане“ го призова да не му „изяжда“ от времето и да си мълчи, на което Минчев му припомни, че той председателства заседанието все пак.

Христо Гаджев от ГЕРБ заяви от трибуната на НС, че имат информация, че самолети Су-25 са били изнесени на части през последната година.

Колегата му от БСП Атанас Зафиров му отговори, че тези самолети са били купувани по времето на ГЕРБ, а частна фирма ги е продавала за баснословни суми. В момента даряваме 100 машини, без да е ясно в какво състояние са. Нищо не казвате за компенсаторните сделки. Опитахте се да направите интрига, но тя се върна във вашия двор.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска лично обяснение по темата с износа на оръжие за Украйна. „Търпях ви, мълчах, опровергавах, но и предприех действия. Има две неща в България, които са изключително ценни – свободата на словото и правовата държава. Криейки се зад свободата на словото лъгаха за БСП, поругаваха името ми, твърдяха с лъжи, с манипулации, със снимки на самолет и ви заведох дела. Смисълът на правовата държава, всеки може да окепази човек и партията която представлявам. Ето го резултатът – три осъдителни присъди. Аз съм търпелива и понеже знам какво съм правила, съм ви осъдила за клевета на първа инстанция“, обяви тя. „Няма никакви доказателства за изнесените факти“ – цитира тя съдебното решение. След тези думи лидерът на БСП се обърна към ГЕРБ: „Свалете си имунитетите и елата в съда, страхливци“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html