понеделник, 15 април 2024 г.

Вучич поиска НАТО да поеме контрола в Косово и да осигури достоен живот на сърбите

Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич поиска в разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг снощи в Брюксел НАТО да поеме контрола в Косово и да осигури „достоен живот за сърбите в Косово“, съобщи сръбската обществена телевизия РТС, цитирана от БТА.

„Поисках от НАТО и мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР да изпълнят ролята си в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и представих на генералния секретар на НАТО писмена документация за гоненията на сърбите“, каза Вучич на пресконференция след срещата си със Столтенберг.

Последното напрежение в Северно Косово възникна при встъпването в длъжност на албански кметове в общините с преобладаващо сръбско население в Северно Косово в края на май. Арестите на етнически сърби, неправомерни според сръбската страна, както и закупуването на военни безпилотни дронове от Косово, продължават да увеличават напрежението.

Сръбският президент посочи, че според него е проблематично съществуването на „продължения“ на разформированата Армия за освобождение на Косово (АОК) – бивша паравоенна организация на етническите албанци в Косово, която в края на 1990-те години се бори за отцепване на населените предимно с албанци територии от Сърбия.

„Според Резолюция 1244 АОК или нещо, което напомня на нея, не може да съществува в Косово, а самият (премиер на Косово Албин) Курти казва, че косовската полиция е наследник на АОК“, подчерта той.

Вучич отбеляза, че целта на Сърбия е да запази мира, въпреки че съществуват проблеми, „защото нещата излизат от контрол заради един човек и едно правителство“. Той допълни, че три неща защитават сръбския народ в Косово.

„Първо – единството, борбата и смелостта на нашия народ в Косово. Второ – държавата Сърбия е винаги с тях. И трето – международното право и това, че поне донякъде то трябва да се уважава. Ще бъда честен – единствената институция, която прави нещо, по един или друг начин, за запазването на мира и сигурността е КейФОР“, заключи сръбският президент.

Вчера Вучич се срещна и със специалния пратеник на Европейския съюз за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак, който написа в Туитър, че разговорът им е бил полезен.

„Съгласихме се, че е важно спешното предприемане на стъпки за деескалация на ситуацията в Северно Косово и бързият напредък към нормализация на отношенията“, посочи той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html