Начало АКЦЕНТИ Ердоган планирал да разговаря с Путин преди изтичането на споразумението за зърното

Ердоган планирал да разговаря с Путин преди изтичането на споразумението за зърното

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да разговаря с руския си колега Владимир Путин преди изтичането на срока на действие на споразумението за износ на зърно от украински пристанища. Това съобщи говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик пред телевизия Хабертюрк, предаде БТА.

Такъв разговор (между Ердоган и Путин) се очаква, каза късно снощи Челик, като добави, че не очаква криза в двустранните отношения, включително във връзка с решението на Анкара да ускори процеса на ратификация на протокола за приемането на Швеция в НАТО.

Няма да има криза в отношенията, не трябва да я очакваме. Двамата лидери винаги са намирали общ език по деликатни въпроси, заяви Челик.

Путин разбира и отношението на Ердоган по въпроса за сделката за зърното, по въпроса за доставката на селскостопански продукти на нуждаещите се страни, добави той.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли м. г. между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. В Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който инспектира товарите. Поредното удължаване на споразумението не е сигурно заради възражения на Русия.

Челик също така спомена снощи, че Путин може да посети Турция през август, както каза миналата седмица и президентът Ердоган.

Говорителят на ПСР, който припомни посредническите усилия на Анкара за разрешаване на украинската криза, изрази надежда, че рано или късно те ще доведат до положителни резултати.