събота, 4 май 2024 г.

Турският парламент ще разгледа кандидатурата на Швеция за НАТО наесен

Турският президент обяви преди началото на срещата на върха на Алианса във Вилнюс, че Турция ще ускори процеса на ратифициране на молбата на Швеция за членство в международната организация. Той обаче не назова конкретни дати. Протоколът за приемането на Швеция в НАТО ще бъде изпратен в турския парламент тази седмица, но ще бъде разгледан през есенната сесия, съобщава вестник Yeni Safak, цитиран от агенция Фокус.

Според Yeni Safak, на фона на постигнатите споразумения с Швеция, администрацията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е взела решение да внесе протокола в парламента. Депутатите обаче ще могат да вземе решение по него след 1 октомври, когато започва новата законодателна година, тъй като на 15 юли парламентът излиза в лятна ваканция и оставащите няколко дни вече не са достатъчни за приключване на цялата процедура по ратифициране на  документа. Ако Швеция не изпълни задълженията си по Вилнюския протокол в рамките на два и половина месеца, кандидатурата й за членство в НАТО няма да бъде одобрена, отбелязва вестникът.

Както следва от протокола, Швеция обещава на Турция да не подкрепя организации, обявени от Анкара за терористични. Сред тях турските власти включват Кюрдската работническа партия и организацията ФЕТО. Те обвиняват последната в подготовка на опита за преврат на 15 юли 2016 г. Освен това Швеция се съгласява да помогне на Анкара за присъединяването й към Европейския съюз, като лобира за разширяване на Митническия съюз между Турция и ЕС, предоставяйки й безвизов режим с Европейския съюз, вдигайки санкциите и премахвайки пречките пред тях в сферата на военно-промишления комплекс и инвестициите. Протоколът е изготвен като продължение на Мадридския меморандум, подписан през юни миналата година в кулоарите на срещата на върха на НАТО между Турция, Финландия и Швеция. Кандидатурата на Финландия за членство в НАТО бе одобрена от турския парламент през март.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html