събота, 4 май 2024 г.

Еманюел Макрон свиква нова среща на междуведомствена кризисна група

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес Еманюел Макрон свиква нова среща на междуведомствена кризисна група след трета нощ на насилие във Франция след смъртта на младеж, убит от полицай, съобщи президентството, цитирано от Франс прес. Срещата е планирана за 13 ч. (14 ч. българско време).

Държавният глава, който от вчера е в Брюксел за европейската среща на върха, може да съкрати участието си и да се върне преди края й, ако разговорите с партньорите му не са приключили. Преди да напусне Съвета на ЕС, той би трябвало да даде пресконференция.

Макрон свика първата кризисна среща с министри и директори на администрации в специалния център във вътрешното министерство вчера сутринта, преди да замине за Брюксел. На нея той осъди насилието. След пристигането си в белгийската столица той не е правил публично изявление.

Снощи грабежите, спорадичните сблъсъци и посегателствата върху обществени сгради в много градчета в района на Париж и на други места в страната продължиха, макар че полицаят, убил 17-годишно момче при пътна проверка в парижкото предградие Нантер във вторник, беше обвинен в предумишлено убийство и задържан под стража.

Над 420 души са били арестувани тази нощ за актове на насилие, извършени въпреки масираното полицейско присъствие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html