понеделник, 29 април 2024 г.

В Букурещ реставрират Солаковия хан, станал убежище на хъшовете

Снимка: БГНЕС

Общинският съвет на Букурещ отпусна пари за реставрацията на знаковия за българската история Солаков хан), съобщава БНР. Неговата мелница през зимата на 1868 г. приютява Ботев и Левски, оставайки завинаги в аналите като декор на прочутото „Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три деня, а той пее и се весели!“ (Ботев за Апостола).

За 16 месеца историческият паметник на улица „Каля Мошилор“ № 134 ще бъден ремонтиран с 8,2 млн. леи. (1,62 млн. евро. Солаковият хан е в списъка на историческите паметници на община Букурещ и е в напреднала степен на разпад. Точно преди година кметът на Букурещ Никушор Дан увери, че работата по обезопасяването на сградата ще започне скоро и че финансовите въпроси по отчуждаването са решени.

Ханът носи името на свищовските предприемачи братя Солакоглу. През 1859 г. те построяват имота с търговска цел – фабрика за макарони. Ханът се превръща в подслон за българската революционна емиграция във Влашко. В мелницата на хана, през 1868 г. Христо Ботев и Васил Левски преживяват заедно в мразовитата зима, а на първия етаж на хана е печатницата, където Любен Каравелов издава вестниците „Свобода“, „Независимост“ и сп. „Знание“.

През Втората световна война, при американска бомбардировка, голяма част от сградата е унищожена. През 1948 г. имотът е национализиран и използван за настаняване на социално слаби хора, предимно роми.

През 80-те години властите искат да разрушат хана, но тогавашният български посланик Петър Данаилов, започва преговори за неговото реставриране и превръщане в Български културен център. През 2020 г. община Букурещ го откупува от наследниците на Солакоглу за 4,5 млн. леи (800 000 евро).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html