Начало БИЗНЕС Успокояване на цените на едро на храните отчитат от борсовата комисия

Успокояване на цените на едро на храните отчитат от борсовата комисия

Лошото време забавя предлагането на повече плодове и зеленчуци на пазара.
Снимка: БГНЕС

„От края на февруари има тенденция към успокояване и падане на цените. Не може да кажем, че има дефлация, по скоро се укроти темпът на нарастване“. Това заяви в ефира на БНР Владимир Иванов – председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

„Към момента има едно задържане. Вече 4-ти месец почти сме без промяна. Единственото, което задържа предлагането на плодове и зеленчуци и малко по-високи равнища на база спрямо миналата година, е лошото време. Що се касае до основните хранителни продукти – яйца, пилешко месо, нарастване не регистрираме и това е вече 4-ти месец. При някои от продуктите имаме и намаление – най вече при олиото и яйцата. Известно намаление – около 7 до 8%, се получи и при млечните продукти. Но на годишна база спрямо цените на миналата година процентът варира между 7,5 и 8,5%. Това е главно заради пресните плодове и зеленчуци, тъй като там вариациите са доста сериозни. Говорим за едно равновесие. За дефлация не можем да говорим, тъй като сме с 9% над нивата от миналата година“, посочи. Според него пазарът на дребно вероятно ще реагира по-бавно.

Той отчете още, че няма промяна в цената на свинското месо на едро. По думите му по-голяма част от преработеното месо у нас е внос. При него основната причина за покачване на цената е повишаването на разходите за труд.

Според Владимир Иванов в големите вериги има български плодове и зеленчуци, но те прилагат доста агресивна политика спрямо нашите производители. „Нашите производители са слаби и не са в добра конкурентна позиция за устойчив разговор с тях. Очевидно е дошло времето да се окрупняват и да започнат да работят заедно“, смята той.

По думите на председателя на ДКСБТ на международния пазар се наблюдава сериозен срив в цената на пшеницата и царевицата. Цената на олиото е на 3 пъти по-ниско ниво от пиковите стойности през 2022 г. По думите му там няма какво и как да предизвика стресови ситуации. Четвърти месец и ООН регистрира спадане на ценовите индекси на храните.