понеделник, 29 април 2024 г.

Еврокомисията обмисля смекчаване на правилата за ГМО

В планираните промени ще се запазят строгите правила за биологично земеделие.
Снимка: WIKIWAND. COM

Много генетично модифицирани храни може да се окажат неетикетирани по рафтовете на европейските супермаркети. Това би бил резултатът от непубликуван проект на регламент на Европейската комисия (ЕК), до който ДПА е получила достъп, съобщи БТА.

Проектът за регламент ще освободи някои генетично модифицирани растения от строгите правила на ЕС за генното инженерство. Очаква се предложението да бъде представено официално през юли. В замисляните промени обаче ще се запазят строгите правила за биологично земеделие.

Планираните промени в правилата означават, че процеси като технологията за редактиране на гени „КРИСПъР/Кас9“ (CRISPR/Cas9) няма да бъдат предмет на правилата на ЕС за генно инженерство, ако получените сортове биха могли също да бъдат създадени чрез процеси като кръстосано размножаване или естествен подбор. Инструментът „КРИСПъР/Кас9“ позволява на генетиците да правят прецизни промени в дълги ДНК вериги, за да направят растенията по-устойчиви на суша и вредители. Според плановете подобна модификация ще попадне в така наречената „категория 1“ на растения, отгледани по нови техники (NGT).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html