понеделник, 29 април 2024 г.

След „Каховка“ призовават концесионерите да алармират за замърсявания по плажовете у нас

Снимка: БГНЕС

Концесионерите на плажове да сигнализират министерството на туризма при всяко съмнение за замърсяване на водите след разрушаването на язовирната стена на „Нова Каховка“. Ресорният министър Зарица Динкова е изпратила писмо до тях, в което ги информира за предприетите действия и ги призовава за активна позиция при всяка ситуация, в която преценят, че имат нужда от съдействие, съобщи БНР.

Засега няма данни за замърсяване и превишени стойности в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър в Украйна. Това показват данните от засиленото наблюдение, който министърът на околната среда и водите възложи още на 8 юни във връзка с инцидента. Проследява се потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели – нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий 137 и тритий.

Министерството на туризма пък изиска ежедневна информация от МОСВ, където постъпват обобщени данни за състоянието на водите в акваторията на Черно море, както и ежеседмична сводка от МВР за безопасността по плажовете по българското крайбрежие.

Министър Зарица Динкова призова за активност и концесионерите. Сигнали могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg. Екипи на Министерството на туризма са в готовност за съдействие.

По актуалните официални данни на Управлението по екология и природни ресурси към Киевската областна държавна администрация основните показатели по екологичната ситуация са в нормални граници и не е констатирано наличие на завишени стойности на замърсяване вследствие на наводненията, причинени от терористичния акт срещу язовир „Каховка“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html