понеделник, 29 април 2024 г.

Николай Денков: Няма да назначаваме нови областни управители

Снимка: Архив

Няма да назначаваме нови областни управители. Това каза министър-председателят на Република България акад. Николай Денков на редовното заседание на правителството, предаде репортер на „Фокус“.

„Днес няма да избираме областни управители, тези, които са назначени от предишното служебно правителство, ще продължат да изпълняват своите длъжности“, заяви Денков.

Премиерът каза, че областните управители изпълняват държавнически функции и са назначавани от правителството – те не представляват отделни политически сили.

„Всеки може да види в Закона за администрацията какви са задълженията на областните управители. Те представляват държавата в съответните региони, осъществяват координация и контрол, грижат се за законосъобразността на съответните актова на местната власт

Областните управители изпълняват държавнически функции, които са им вменени по закон и за което са назначени от съответното правителство. Те не изпълняват функциите на определена политическа сила или на лице, което ги е назначило“, каза още министър-председателят.

„Няма място за политически изказвания, освен ако някой областен управител няма амбиции, свързани с предстоящите местни избори“, категоричен бе той.

Денков уточни, че сегашните областни управители ще бъдат сменени поетапно, но след като правителството се е уверило в качествата на личността, която ще сложи на поста.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html