събота, 4 май 2024 г.

Надежда Йорданова: Ще настоявам отстраняването на Гешев да не сложи край на съдебната реформа

Снимка: БГНЕС

Надежда Йорданова заяви в ефира на БТВ, че ще настоява отстраняването на главния прокурор Иван Гешев да не сложи край на усилията за съдебна реформа.

В последните седмици с голямо внимание наблюдавам процесите в прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Не може да не ме тревожи двойният стандарт, с който членовете действат сега и преди една година. По време на гледането на моето искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор в 80% от времето гледахме иронични забележки, че едва ли не това искане е по медийни публикации и изяви. Сега гледаме едно пространно изслушване от брифинги, каза Надежда Йорданова.

В момента се създава усещане, че членове на ВСС са мотивирани от политическата конюнктура. Аз призовавам всяко такова твърдение да бъде опровергано, защото в интерес на всички е институциите да работят рационално и законосъобразно, заяви тя.

Затова ще настоявам процедурата за предсрочно отстраняване на главния прокурор да не сложи край на усилията за съдебна реформа. Защото ни предстои голямата задача – промените в Конституцията. Вярвам, че в обществото се натрупа голяма нетърпимост, всички осъзнаха колко е нужна съдебната реформа. Това е Рубиконът, който обществото трябва да преодолее, за да върви напред. Всяко усилие у нас стига до рубежа на корупцията и докато не преодолеем този проблем, ще се спъваме в пътя си. Този проблем трябва да се реши от съда и от прокуратурата, подчерта Йорданова.

Изключително важно е следващият главен прокурор да бъде избран, след като бъде изменена Конституцията. Какъвто и да е следващият главен прокурор, ако бъде избран преди конституционните промени, изначално ще генерира недоверие, посочи депутатът от ПП-ДБ.

По думите ѝ премахването на фигурата на главния прокурор при промени в Конституцията трябва да се обсъди много внимателно. Не става въпрос да се заличи словосъчетанието „главен прокурор“, а да се реформира цялата структура на прокуратурата. Детайлите са много важни, трябва да ги обсъдим много внимателно, каза бившият правосъден министър.

В отговор на въпрос Надежда Йорданова отбеляза, че темата със снемането на депутатските имунитети не е травматична за „Продължаваме промяната – Демократична България“. В този процес ние ще настояваме парламентът да вземе мотивирано решение, след като обсъди всички обстоятелства. Много е важно да има един стандарт за всички, подчерта Йорданова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html