понеделник, 29 април 2024 г.

МС: Безпрецедентно подаване на оставки от областни управители, над 20

В Министерския съвет са притеснени от масовото напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна, съобщиха от правителствената пресслужба.

От там коментират, че акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт.

Областният управител на Варна Марио Смърков подава оставка

„Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др“, посочват от МС.

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев подаде оставка

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.

Софийска област

Областният управител на Софийска област Радослав Стойчев подаде заявление за освобождаване, съобщиха от управата.

Монтана

Днес, 12.06.2023 година в 09.30 часа , областният управител на област Монтана инж. Валери Димитров и заместник областният управител д-р Кирил Делев депозираха своите оставки.

Пазарджик

„Моля на първото за тази седмица заседание на Министерски съвет да внесете и приемете оставката ми като областен управител на област с административен център град Пазарджик,Трендафил Величков.

Видин

„Като областен управител в мандата на служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев, изпълнявах отговорно и добросъвестно задълженията си в интерес на гражданите на област Видин и спазвайки законите на Република България.

Надявам се следващият Областен управител на област Видин да работи за просперитета на Видинска област, съблюдавайки законите на страната, при зачитане на реда и нормите на правовата държава“, се казва в заявлението на Огнян Асенов.

Хасково

Областният управител на област Хасково Красимир Ангелов подаде заявление до Министерски съвет за освобождаване от поста, съобщиха от пресцентъра на държавната управа. Ангелов счита това за морален акт, тъй като не е назначен от настоящия кабинет. Той е благодарил на всички служители на областна администрация-Хасково за съвместната дейност и започналите инициативи за подобряване работата на администрацията и улесняване обслужването на гражданите.

„Надявам се, че на поста областен управител на област Хасково ще бъде назначен човек, който не се ръководи от тесни политически интереси, а ще бъде воден от спазването на законите и равнопоставеността на частните и обществени субекти“, каза Ангелов, цитиран от пресцентъра.

Той бе назначен на длъжността на пети април тази година. Ангелов е магистър от Университета по национално и световно стопанство, има опит в областта на строителния надзор и управлението на проекти. Председател на на Балканско-индийската бизнес асоциация.

Ямбол

Областният управител на Ямбол Георги Чалъков подаде оставка в писмо до министър-председателя Николай Денков, съобщиха от Областната управа. В мотивите си Георги Чалъков изтъква, че не споделя целите и мотивите, с които е формирано новото редовно правителство.

„Не мисля, че вашето управление ще бъде добро за България, напротив – нищо хубаво не ни чака с управляващи, заченали  управление на основата на лъжата, лъжата с която излъгаха своите избиратели, изтъквайки неясни мотиви, обслужващи чужди интереси нямащи нищо общо с добруването на България“, пише в писмото си Чалъков.

Георги Чалъков беше назначен на поста областен управител на Ямбол през август 2022 година. По-рано днес оставки подадоха и областните управители на София-област, Монтана, Хасково, Пазарджик, Видин.

Добрич

С нарочно писмо до Министерски съвет областният управител на област Добрич Здравко Здравков подаде оставка. По-рано днес оставка подаде и областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

„Бях назначен от служебния кабинет с премиер Гълъб Донев и изпълних ангажиментите, които имах като областен управител в мандата на служебния кабинет. Разбиранията ми за политики и развитие на страната и респективно област Добрич не съвпадат с настоящото управление и считам, че така е най-честно и за двете страни в процеса, за мен и настоящия Министерски съвет“ – казва Здравко Здравков.

Варна

Областният управител на Варна Марио Смърков днес подаде оставка. Той уточни, че тя е свързана с изявленията, предизвикани от неговата заповед за отварянето на крайбрежната алея в града за автомобили. Смърков припомни, че алеята всъщност е улица според документите на Дирекцията за строителен контрол и регионалното министерство и като такава трябва да бъде достъпна за движение на коли.

Областният управител посочи, че приема насроченият от „Продължаваме промяната“ за днес протест срещу заповедта му като акт на недоверие от страна на политическа партия, участваща в управлението на държавата, и подава оставка от поста.

Ловеч

Областният управител на Ловеч Светослав Славчев подаде молба  до премиера Николай Денков за освобождаване от длъжността, считано от днес, съобщиха от областната администрация.

Славчев посочи пред БТА, че е редно служебните областни управители да освободят поста за хора, които ще продължат политиката на новото правителство.

„Има много неща, които съм свършил в моя мандат. Ще ги предам на следващия областен управител и поставя наболели проблеми, които трябва да се решат“, каза Славчев.

Надявам се на свободната позиция да бъде назначено лице с необходимия опит, образователен ценз и познаващо естеството на работата в областната администрация, изтъква в писмото си до акад. Николай Денков инж. Славчев.

Той пое поста повторно в началото на август м. г., като преди това също бе областен управител в периода май 2021 г. – януари 2022 г.

Габрово

Днес областният управител на Габрово Кристина Сидорова е подала своята оставка със заявление до Министерски съвет на Република България. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на администрацията.

Като основен мотив Сидорова посочва, че е изпълнила ангажиментите си към служебното правителство с премиер Гълъб Донев. “Ролята на областния управител е да привежда на регионално ниво държавната политика. Моите възгледи за политика и принципите ми не ми позволяват да продължа да заемам поста с настоящото правителство“, каза за БТА Сидорова.

Сидорова изразява своята благодарност към всички институции, представители на местната власт, неправителствени организации, представители на бизнеса, медиите и на екипа на Областна администрация- Габрово за доброто сътрудничество.  “Още с встъпването си в длъжност дадох обещание да работя за развитието на нашата област, но това би било невъзможно без вашия принос. През изминалите десет месеца не изневерих на принципите си и на дадената дума. Вярвам, че поставихме началото на дългосрочни партньорства и проекти, които ще допринесат за напредъка на региона“,  каза още Сидорова.

Смолян

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев подаде оставка. Информацията бе потвърдена за БТА от Сабрутев.

В политиката трябва да има морал, посочи той. Според Стефан Сабрутев редовното правителство би трябвало да работи за изпълнение на програмата си със свой екип.

Областният управител коментира за БТА, че новото ръководство на Областната администрация би следвало да продължи работа по важните приоритети, свързани с развитието на областта.  Сред тях Сабрутев откроява предстоящото откриване на ГКПП „Рудозем – Ксанти“,  проекти за укрепване на свлачището по пътя Смолян – Мадан и значими инфраструктурни проекти.

Велико Търново

Областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков подаде заявление до министър-председателя академик Николай Денков за освобождаване от длъжност, съобщиха от институцията.

Търговище

Областният управител на Търговищка област Станимир Парашкевов подаде заявление за освобождаване от поста до Министерския съвет, потвърдиха за БТА от пресслужбата на институцията.

„Във връзка с формирането на ново правителство и провежданата от него държавна политика, считам за целесъобразно да бъда освободен от длъжността областен управител на област Търговище“, се казва в мотивите на Парашкевов.

Станимир Парашкевов ръководи институцията в Търговище от 20 май 2021 година.

Заместник областният управител на Търговищка област Валери Симеонов подаде заявление за освобождаване от длъжност тази сутрин. То е депозирано до Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на областната управа.

Мотивите, описани от Симеонов в заявлението, са „лични причини“.

В периода февруари – май 2017 година Валери Симеонов е областен управител на област Търговище, a по-късно, в периода юни 2021 г. януари 2022 г. и от 18 август 2022 г. до настоящият момент – и заместник-областен управител на Търговище.

Областният управител на Търговище Станимир Парашкевов също подаде заявление за освобождаване от длъжност по-рано днес.

Разград

Областният управител на Разград Драгомир Златев подаде заявление за освобождаване от длъжността, съобщи той за БТА.

Златев посочи, че е бил назначен от служебния кабинет с премиер Гълъб Донев и е изпълнил ангажиментите, които е имал в интерес на гражданите на област Разград. Той заяви, че вече е избрано редовно правителство и е редно то да работи за изпълнение на програмата си със свой екип.

Драгомир Златев беше назначен за областен управител на област Разград през август 2022 г. Златев е бил е зам.-кмет на община Самуил, работил е също в администрацията на община Разград. Той е работил в Областна служба „Изтърпяване на наказанията“, където след конкурс е бил назначен и за началник на службата. От 1 юни 2021 г. до август 2022 г. е заместник областен управител на област Разград.

Плевен

Областният управител на област Плевен Иван Петков е подал оставка. Не искам да бъда мокър печат, е мотивът, който посочи пред БТА Петков.

Към момента своите оставки са депозирали областните управители на Велико Търново, Ловеч, Търговище, Добрич, Варна, Ямбол, Габрово и други.

По повод масовото подаване на оставки от областни управители днес от пресслужбата на Министерски съвет посочиха, че постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.

Русе

Областният управител на Русе Анатоли Станев подаде заявление за освобождаване от поста. Искането е изпратено до Министерския съвет, съобщи Станев.

Той встъпи в длъжност като областен управител на 14 януари 2022 година, като част от кабинета „Петков“ от квотата на политическа партия „Има такъв народ“. Участва и в последните два служебни кабинета.

„Все по-често ставаме свидетели на предадени ценности, от нас зависи в какви времена искаме да живеем. Нека дадем пример и да не се превръщаме в политически марионетки“, коментира Станев. По думите му много често хората се намират на кръстопът между достойнството и интереса. „Това обаче не важи за тези, които са избрали да бъдат последователни. Жалкото е, че редица от т.нар. държавници не осъзнават този факт и се превръщат в заложници на чужди идеи. Разменените роли и обърканата действителност не водят до нищо добро – те са просто част от поредния ден, в който не си заслужава да отстъпваш от принципите си“, каза още областният управител на Русе.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html