Начало АКЦЕНТИ Два бразилски гола дадоха виза на Левски за евротурнирите

Два бразилски гола дадоха виза на Левски за евротурнирите

Първото попадение на Уелтън във вратата на отбора от Кърджали.
Снимка: БГНЕС

С 2 безответни гола на бразилското крило Уелтън Левски победи Арда (Кърджали) на стадион „Георги Аспарухов“ в баража за европейска квота във висшата българската футболналига. „Сините“ ще бъдат непоставени във втория кръг на Лигата на конференциите, а жребият е след по-малко от две седмици, съобщи БНР.

Левски стигна до единственото попадение за първото полувреме в 36-ата минута, като топката премина последователно през тримата най-активни футболисти в сини екипи. Жереми Петрис отне на Станислав Иванов в наказателното поле на Левски и подаде бързо на Андриан Краев, който пък пусна далечен пас по конец за Уелтън. Бразилецът овладя по лявото крило, влезе в наказателното поле и стреля между краката на персоналния си пазач Джунейт Али, изпращайки топката по земя в далечния ъгъл за 1:0.

Преди това Уелтън пропусна още три положения. Бразилецът първо ритна топката слабо от удобна позиция на границата на наказателното поле, а Рикардиньо не успя да преодолее Анатолий Господинов на добавка. Други два удара на Уелтън свършиха първо далеч над напречната греда и след това в ръкавиците на Господинов.

Арда съвсем не бе беззъб в атака и гостите също имаха положения за гол. Първото бе и най-доброто. В 30-ата минута центриране на Александър Василев попадна на волето на Светослав Ковачев, който отправи силен удар от десетина метра, но чудесна реакция на Пламен Андреев спаси Левски. Секунди по-късно и Станислав Иванов опита да стреля от подобна дистанция, но не уцели вратата.

В първата минута на добавеното време пък Джавад ел Джемили, който стартира на мястото на контузения Роналдо, дриблира към границата на наказателното поле и отправи силен удар. Той обаче бе в обсега на Господинов и вратарят спаси гостите от втори гол.

Левски отбеляза второто си попадение в 58-та минута след нова контраатака. Ел Джемили подаде на Уелтън по дясното крило и бразилецът напредна в половината на Арда, след което опита да комбинира с Рикардиньо наляво, но не уцели сънародника си в движение. Нападателят все пак овладя и обърна отново надясно към Асен Митков. Халфът центрира към Уелтън, който бе абсолютно непокрит в наказателното поле и вкара за 2:0 с глава.

Арда така и не успя да натисне „сините“, които създадоха и последното положение в мача.

Така Левски спечели с 2:0 и през следващия сезон ще играе в евротурнирите заедно с отборите на Лудогорец (Шампионска лига), ЦСКА-София (Лига на конференциите) и ЦСКА 1948 (Лига на конференциите).