понеделник, 29 април 2024 г.

Стотици протестират пред руското посолство в подкрепа на народа на Украйна

Снимка: БНР

Стотици протестиращи се събраха тази вечер пред посолството на Руската федерация в София, обявявайки се в подкрепа за мирното население на Украйна, съобщи БТА.

„Протестираме срещу действията на Руската федерация в Украйна, която беше нападната“, каза за един гражданите. Според изразяващите недоволството си, които са се организирали в социалните мрежи, Русия стои зад взривяването на Каховската ВЕЦ, а това е довело до екологична катастрофа и огромна заплаха за мирното население на Украйна.

„Замърсяване на Черно море е въпрос на дни. Мини, снаряди и трупове – това е геноцид и геноцид и не само срещу украинския народ, а срещу всички нас“, заявиха протестиращи.

Протестът е под надслов “Българите срещу руския геноцид – Каховка – това сме ние!“, иницииран от Сдружението на украинските организации в България „„Мати Украйна“.

Протестът пред посолството на Руската федерация срещу руския геноцид в „Каховка“ започна с проливен дъжд, но това не спря събралото се множество български и украински граждани ясно и категорично да заявят, че случилото се в Украйна бедствие след взривяването на язовирната стена на „Нова Каховка“ е военно престъпление.

Гражданите алармират, че този катастрофален акт унищожава мирното население и инфраструктура на Украйна, поставя под заплаха Запорожката АЕЦ, а щетите само до няколко дни ще засегнат Черно море. Протестиращите скандират „Русия – терорист“, „Слава Украйна“, развяват знамето на Украйна и България и пеят песни.

Протестът протича мирно, около сградата на посолството има засилено полицейско присъствие.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html