петък, 29 март 2024 г.

Румънският премиер Николае Чука призова учителите да се откажат от стачката

Снимка: БГНЕС

Николае Чука призова учителите да се откажат от стачката. Той отправи апела в началото на днешното правителствено заседание.

„Става въпрос за въздействието и последиците от тези решения върху милиони деца, върху милиони родители“, заяви Чука и допълни: “Изпълнихме ангажиментите, които поехме по време на преговорите с образователните синдикати и вярвам, че учителите са имали честен партньор в тези дискусии”.

По думите му всичко, което са обсъдили и предположили на срещите със синдикалните лидери, е било конкретизирано в поредица от документи, както исканията за заплати, така и по отношение на инвестициите в образованието. Премиерът на Румъния коментира, че разбира учителите, които вече не вярват на думата на политическите лидери, но ги уверява, че сегашната коалиция ще спази думата си.

“Решихме с г-н Марчел Чолаку заедно да подпишем политически ангажимент, за да гарантираме на учителите, че ще изпълним техните искания и ги призоваваме да възобновят учебния процес, да завършат учебната година“, добави премиерът.

Въпреки призива му и приетия от правителството меморандум за увеличение на учителските заплати, председателят на Федерацията на синдикатите в образованието „Спиру Харет“ Мариус Нистор обяви, че планирания за утре протест остава и че в него могат да се включат до 20 000 души.

„Това ще бъде зрелостният изпит на моите колеги в образованието. Моята молба е те да участват масово, да дойдат с достойнство, за да представят своите оплаквания, за да бъдат изслушани отново от тези, които имат власт за вземане на решения“, коментира Мариус Нистор пред Диджи24. По думите му, независимо колко колеги ще стачкуват, колко ще останат и колко ще напуснат, недоволството остава и то ще се отрази на обществото в дългосрочен план.

Междувременно министърът на образованието Лиджия Дека обяви, че 21 000 служители в образованието са се отказали от протестите си от влизането в сила на 1 юни наредбата за увеличение на заплатите.

“Процентът на стачкуващите учители е намалял с 6,34%, а в общия персонал със 7,3%“, заяви министърът на образованието. Според нея, 21 000 служители от образователната система са възобновили дейността си, от които 13 500 са преподаватели. Лиджия Дека обаче не пожела да каже дали този брой представлява повече от 50% от общия брой на стачкуващите, в който случай министерството може да поиска прекратяване на протестната акция по съдебен ред.

„Нашето желание е връщането в клас да не се основава на правно задължение. Диалогът е начинът, по който можем да разтоварим ситуацията в образователната система. Не смятам, че съдебният процес ни помага в този момент да разрешим една напрегната ситуация, която се опитваме да коригираме с мерките, които предприемаме за подкрепа на педагогическия колектив“, коментира Лиджия Дека“, добави тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html