петък, 19 април 2024 г.

Скандал в НС след като избраха Делян Пеевски за член на комисията по конституционни въпроси

Снимка: БГНЕС

Главни действащи лица отново бяха депутатите от „Възраждане“, които тръгнаха към парламентарната трибуна, когато на нея излезе депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Явор Божанков. Повод за поредно спречкване беше гласуването дали Делян Пеевски да стане част от комисията по конституционни въпроси. Това стана факт със 109 гласа „за“. Подкрепата дойде от ГЕРБ – СДС, ДПС и „Има такъв народ“. „Против“ гласуваха ПП-ДБ и БСП. От „Възраждане“ бяха в залата, но не участваха във вота. Вече независимият Радостин Василев също не гласува.

Това накара Искрен Митев от ПП-ДБ да вземе думата, за да обясни отрицателния си вот. „Искам да се обърне много добре внимание, че този вот нямаше да мине, ако „Възраждане“ гласуваха „против“. Те не гласуваха, с което това гласуване мина, което е абсолютен израз на лицемерието на цялата им група. Днес ги видяхте – не ги съдете по думите, а по действията“, каза той.

След него на трибуната излезе Явор Божанков, но от „Възраждане“ се развикаха „слизай веднага от там“, „няма да говориш“. Квесторите се намесиха и успяха да обградят Божанков, който отговори на „Възраждане“ – „кои сте вие, че да ми казвате кога ще говоря“. Депутатите от „Възраждане“ продължиха да се опитват да стигнат до Божанков, който пък снимаше с личния си телефон ставащото.

В крайна сметка председателят на НС Росен Желязков беше принуден да прекъсне заседанието и даде 20 минути почивка.

След почивката Росен Желязков отстрани лидерът „Възраждане“ Костадин Костадинов от днешното пленарно заседание. Това предизвика гнева на депутатите „националисти“, които отново налетяха към трибуната и започнаха да се разправят. Това принуди Росен Желязков да прекрати заседанието.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html