четвъртък, 25 април 2024 г.

Иван Шишков: Служебният кабинет е дал възможност да се строят над 100 км магистрали

Иван Шишков
Снимка: БГНЕС

За 10 месеца видях, че нямаме достатъчно пътища и магистрали, строим некачествено. Една част от проблема е, че това води до по-чести ремонти, но и създаваме по-големи проблеми на движението. Служебният кабинет е дал възможност да се строят над 100 км магистрали. Завършихме лота на АМ „Европа“ от Драгоман до Калотина, наскоро пуснахме движението по последния участък от 6 км. До дни ще бъде пуснато движението в другата част – 16 км. Ако не бяха дъждовете, това щеше да се е случило. Това каза министърът на регионалното развитие Иван Шишков в ефира на Нова телевизия.

„По АМ „Тракия“ се ремонтират дефектирали фуги на мостове. Няма друг начин да бъдат ремонтирани, освен да се затвори участък. В годините назад ремонтите не са били това, което искаме, така че става дума за аварийни ремонти, на строителство на около 3 години. Когато строим лошо, се налагат по-чести ремонти и да няма обходни маршрути. АПИ поддържа пътищата и контролира строителството. Големият проблем в агенцията е, че липсват хора за работа, не можем да намерим специалисти за там, има свободни работни места. Причините са веднъж възнагражденията, после кадрите“, обясни той. И допълни, че на АМ „Тракия“ има лошо извършени ремонти и се прави задание за основен ремонт между Стара Загора и Ямбол, а предстои такова и за разширение с още едно платно от София до АМ „Марица“.

По думите му липсата на работници на трасето на АМ „Тракия“, което се ремонтира, може да е било въпрос на конкретен момент. „В критиките си към администрацията трябва да сме по-снизходителни. Когато лепим лоши етикети на определени институции, трудно намираме добри специалисти за работа в тях. На АМ „Европа“ от София до Сливница одобрихме устройствен план и го отчуждихме. Следващите 16 км ги събудихме и направихме процедурата открай до край. На пътя от Русе до Велико Търново имаме два лота около Бяла – около 70 км, до края на септември трябва да има разрешение за строеж. На АМ „Струма“ е одобрен проектът за тунел „Железница“ е одобрен и се очаква до август едната посока да бъде пусната в движение, а другата – до края на годината. Следващите 7-8 км от магистралата ще бъде пусната до два месеца, 3 са вече в движение. 7,5 км са в експлоатация от пътя Ботевград – Мездра“, коментира Шишков.

Той е уверен, че предложеният за редовен министър в неговия ресор Андрей Цеков ще продължи политиката на служебния кабинет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html