събота, 20 април 2024 г.

Годишната инфлация в Еврозоната падна до 5,3%

Снимка: ЕПА/БЕГНЕС

Годишната инфлация в еврозоната се забави през май до 6,1%, а основната инфлация, изключваща променливи елементи като цените на храните и на енергията, също отслабна повече от очакваното до 5,3%, сочи проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ). Еврокомисията пък отчете спад на инфлационните очаквания за следващата година до най-ниското ниво от 2020 г.

Очакванията на потребителите за инфлацията в еврозоната се понижиха значително през април, което изглежда в подкрепа на мненията, че Европейската централна банка може да приключи с рекордния цикъл на повишаване на лихвите това лято.

Инфлационните очаквания за следващите 12 месеца са паднали до 4,1% от 5% през март, посочи ЕЦБ в своето ежемесечно проучване, публикувано във вторник. В рамките на следващите три години тези инфлационни очаквания пък се понижиха до 2,5% от 2,9%, придвижвайки се към средносрочната цел на централната банка от 2 на сто.

Последните резултати от проучването показват нестабилния характер на отстъплението на инфлацията, която достигна през миналата година рекордни нива в ерата на еврото.

Намалява обаче несигурността относно инфлационните очаквания за 12 месеца напред. По този начин увеличенията, наблюдавани през март, до голяма степен са обърнати. Инфлационните очаквания, особено в тригодишния хоризонт, останаха доста под възприемания минал темп на инфлация, посочва ЕЦБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html