петък, 22 септември 2023 г.

Омбудсманът се обяви срещу исканото поскъпване на парното и топлата вода

Снимка: ANTENI.INFO

Омбудсманът Диана Ковачева се обяви срещу исканото от 1 юли поскъпване на парното и топлата вода. Тя го определи като недопустимо

По време на общественото обсъждане експертът от нейния екип Весела Ванева изтъкна като аргумент, че самият регулатор е направил  изчисленията при прогнозна цена на газа, която на годишна база се очаква да е с 24% по-ниска. „Всъщност предложеното наглед минимално повишение на цените на топлинната енергия ще се превърне в значително поскъпване за всички клиенти на топлата вода и парното с малко над 11 на сто поради кумулативния ефект от повишението на ставката на данъка на добавената стойност от 9 на сто на 20 на сто от 1 юли тази година. Така потребителите ще се окажат в абсурдната ситуация при значително намаление на цените на природния газ да заплащат по-високи цени за топлинната енергия, каквито нямаше дори по време на безпрецедентната енергийна криза през 2022 година“, категорична е Ванева.

Тя допълни, че по тази причина омбудсманът предлага цените на топлата вода и парното да бъдат намалени в такъв размер, че да компенсират предстоящото увеличение на ДДС. Тя настоява и да се използват други начини да бъдат компенсирани топлофикациите за недовзетия си приход, а не чрез сметките на клиентите на дружествата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html