събота, 24 февруари 2024 г.

В Русия арестуваха над 100 души, подкрепили публично Навални

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Русия бяха задържани повече от 100 души, изразили публично подкрепата си за Алексей Навални. Вчера известният опозиционер и критик на Кремъл навърши 47 години, съобщи БНР.

Малобройни акции в подкрепа на Навални се състояха в 23 руски града, сред които Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург и Новосибирск.

109 души са били задържани, сочат данни на правозащитната организация ОВД-инфо. Сред тях има петима непълнолетни и двама журналисти. Навални посрещна 47-я си рожден ден в изолатора на колонията във Владимирска област, където изтърпява 9-годишна присъда по обвинение в пране на пари.

В момента срещу него се води дело за екстремизъм. Ако бъде признат за виновен, може да получи до 30 години затвор. Навални публикува съобщение, в което твърди, че на рождения си ден е в добро настроение. Той посочва, че общественият прогрес и по-доброто бъдеще се постигат само тогава, когато определен брой хора са готови да платят цената за правото си да имат убеждения.

„Задължително ще настъпи ден, когато да се казва истината и да се отстоява справедливостта в Русия ще стане нещо обичайно и не толкова опасно“, пише още в съобщението.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html