събота, 20 април 2024 г.

Димитър Стоянов: Няма искане да увеличим контингента си в Косово

Остановката в Косово става напрегната, следим внимателно, организирали сме денонощно дежурство, за да имаме своевременно получена информация и реакция от наша страна, която да бъде адекватна на тази ситуация. Към момента няма постъпило искане към българската страна за увеличаване на българския контингент. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов. Според ангажимента обаче, ако се наложи, до една седмица можем да окомплектоваме и да изпратим една рота.

“Всички наши военнослужещи са живи и здрави, нямат проблем, изпълняват си функционалните задължения, включително и в тази част на територията на Косово, където са възникнали проблемите”, добави Стоянов.

“Вчера са открити две площадки на Граф Игнатиево. Едната площадка е ескадрилен оперативен център, изключително важно съоръжение, в което ще бъдат настанени летателният състав и там се планират абсолютно всички задачи, свързани с летателната дейност. Втората площадка е SSF, където ще бъде склад за класифицирано оборудване”, каза той и уточни, че без тях сертификацията на летище Граф Игнатиево няма да може да мине и няма да могат да бъдат приети самолетите F-16.

По думите му изходните задания е трябвало да бъдат започнати през 2016 г., но реално първите строителни площадки са открити през 2021 г. Военното летище трябва да е изцяло готово през 2024 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html