вторник, 30 април 2024 г.

Политологът Атанас Радев: Вратата за избори е открехната

Снимка: БНР

Политологът Атанас Радев заяви пред БНР, че вратата за избори е открехната.

„Имам чувството, че на „Дондуков“ 2 някой е върнал календара на 28 януари 1997 г. и може би някой дава акъл по отношение на поведението – такъв паралел се направи даже в медийното пространство – за поведението на президента Петър Стоянов тогава и поведението на Румен Радев в момента“, коментира той.

Според него президентът е виновен дотам, че не е в ролята си на арбитър и не помага за съставяне на правителство. Проблемът е, че това е последователно поведение на президента и той възприема това като държавническа роля, подчерта политологът.

Той изтъкна, че трябва да се направи разграничение – нашият служебен кабинет не е служебен кабинет, а е изцяло президетски кабинет, подчинен изцяло на волята на президента. Никой не може да потърси политическа отговорност от този кабинет, подчерта Атанас Радев. И добави:

„Под една или друга форма министрите са зависими даже от политическата ориентация на президента и от неговото одобрение“.

По думите му в последните няколко години се наблюдава изкривяване от модела на парламентарната република:

„Това на мен ми прилича наистина на класически модел, в който има съсредоточаване на властта в един абсолютен монарх и има парламент, който реално погледнато по същество не може да се еманципира. Предвид фрагментацията на партийната система и на самия парламент, наблюдаваме засилване на ролята на държавния глава“.

В момента в България не може да бъде прокарана каквато и да било политика, защото нашите европейски партньори ни нямат доверие, коментира още политологът и добави в този смисъл, че страната ни не е последователен партньор.

„В ръцете на парламентарните групи е да се договорят и да съставят мнозинство“, каза още Атанас Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html