четвъртък, 28 март 2024 г.

Проф. Тодор Кантарджиев: Бум на ухапани от кърлежи

проф. Тодор Кантарджиев, кадър БНТ

Случаите на ухапани от кърлежи се увеличават, съобщи пред БНР проф. Тодор Кантарджиев – съветник по здравните въпроси на Столична община.

„Важно е да направим три неща. Първо – да не пренасят много болести. Второ – веднага да бъде свален кърлежът. Трето – веднага да бъде направена профикалтика – еднократно взимане на доза антибиотик, за да се намали възможността да се развие инфекцията“.

По думите му няма увеличаване на Лаймската болест – 30 случая от началото на годината, 5 са случаите на Марсилска треска. Тази тенденция трябва да се запази, категоричен бе той в интервю пред БНР.

Като най-важно за това проф. Кантарджиев посочи, че не трябва да се ходи в тревните площи. Децата не трябва да се пускат да играят в тревата, а ако са играли там, след това веднага трябва да бъдат проверени, подчерта той.

Като се махне кърлежът, не трябва да се ползва йод, отбеляза още експертът. Това е така, защото няколко дни след ухапване трябва да се наблюдава мястото – да не настъпи зачервяване, подуване или друга реакция.

Не е необходима и инжекция за тетанус, каквато се препоръчва в някои болнични заведения, категоричен е проф. Тодор Кантарджиев.

„Зимните вируси ни съсипаха тази година с повтарянията. Продължават тези инфекции и ще продължат, докато не се подобри времето“, коментира той. По думите му със затоплянето на времето ще започнат и стомашно-чревни инфекции.

Случаите на хепатит се увеличават в края на пролетта, каза още проф. Кантарджиев. Като превенция той отново препоръча добра хигиена на ръцете и комуникациите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html