петък, 19 април 2024 г.

Командирът на КФОР поиска от президента на „Сръбската листа“ да премахне протестиращите пред община Звечан

Командирът на КФОР Анджело Микеле Ристучи поиска днес от президента на „Сръбската листа’ (SL) Горан Ракич да отстрани протестиращите, които са пред сградата на община Звечан.

По време на срещата с Ристучи Ракич поиска косовската полиция, разположена на входа на сградата на община Звечан, да бъде премахната оттам, както и новоизбраният кмет да подаде оставка.

Както съобщава Koḫa.net, Ристучи обяви, че войниците му ще останат пред сградата и предупреди, че ако протестиращите не напуснат, „ще има стрелба“.

„Това е обект на Общината, обект на гражданите, където нашите семейства работят и ние ще останем тук. Тези, които са нежелани, трябва да бъдат премахнати. Ако искате да си тръгнете, ние ще създадем пространство,от  където да си тръгнете“, каза Ракич на представителите на КФОР.

Засилено присъствие на войници от КФОР се наблюдава пред сградите на общините Северна Митровица, Лепосавич, Звечан и Зубин Поток.

По периметъра на общинските сгради бяха поставени телени заграждения, а множество граждани започнаха да се събират.

За понеделник са обявени протести в четири общини в северната част на Косово – Северна Митровица, Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, съобщава Бета.

Представители на „Сръбската листа“  разговаряха с членове на косовската полиция и те бяха помолени да освободят община Лепосавич, за да могат „служителите да се върнат в общината“.

В Зубин Поток седем бронирани автомобила на КФОР пристигнаха пред сградата на общината. Някои членове на КФОР влязоха в сградата.

В близост до съоръженията на общините Зубин Поток, Лепосавич и Звечан има осезаемо увеличение на присъствието на бронирани машини на КФОР, съобщават репортери от мястото.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html