Начало АКЦЕНТИ Исторически импийчмънт на главния прокурор на Тексас заради години злоупотреби

Исторически импийчмънт на главния прокурор на Тексас заради години злоупотреби

Контролираната от републиканците Камара на представителите на Тексас отстрани главния прокурор Кен Пакстън по обвинения в злоупотреба с обществено доверие и подкуп след гласуване в събота.

Въпреки годините на скандали и предполагаеми престъпления, Пакстън беше смятан за звезда сред републиканците и в средите на консервативното легално движение, според лондонския Гардиън.

Импийчмънтът потвърждава текущото отстраняване на Пакстън като главен прокурор в очакване на изхода от процеса в Сената на Тексас.

След импийчмънта републиканският губернатор Грег Абът е упълномощен да назначи друг на поста главен прокурор на този американски щат.

Пакстън беше смятан за един от най-изтъкнатите адвокати на Републиканската партия, но след вота на недоверие в Камарата на представителите на Тексас той ще бъде известен като третият служител в почти 200-годишната история на този американски федерален щат, който е бил подложен на импийчмънт.

60-годишният Пакстън осъди решението за импийчмънт и неговата служба посочи вътрешни доклади, които според него не са установили нарушение. Голямо мнозинство от представителите гласуваха за импийчмънта на главния прокурор на Тексас – 121 гласуваха за и 23 против.