петък, 29 март 2024 г.

Мистерията с „изчезналия“ кораб с 500 мигранти

Италианска неправителствена организация предупреди в писмено изявление от Милано, че ден след претърсване на Средиземно море, нейният спасителен кораб не е открил следи от контрабанден кораб с около 500 мигранти, за които по-рано беше съобщено, че са в беда, съобщиха медиите от Апенинския полуостров.

Корабът „Life Support“ не е открил останките, нито 500-те мигранти са слезли междувременно в Италия, съобщават от организацията.

„Трудно е да се повярва, че никой крайбрежен орган в региона не знае къде са тези 500 души“, се казва в съобщението.

В началото на седмицата, във вторник, неправителствената организация, която обикновено приема обаждания от бедстващи морски кораби с мигранти, съобщи, че плавателният съд с около 500 бежанци има нужда от помощ. Смята се, че на кораба с мигранти има около петдесет жени и още толкова деца, включително новородено.

В прессъобщението на „организацията се посочва, че либийските власти засега отричат ​​да са върнали пътниците в Либия.

Корабът „Life Support“  плава цели тридесет и два часа до района, за който се смята, че е последното известно местоположение на предполагаемо злополучния кораб, натоварен с мигранти. От четвъртък издирването е извършено и в международните води на Средиземно море, но без успех.

Италианските спасители все още не са открили никакви физически доказателства, сочещи към кораб с 500 мигранти, изчезнал в Средиземно море.

Либийската брегова охрана не отговори веднага на запитване от Асошиейтед прес за коментар относно хипотезата, че мигрантите са били върнати в Либия.

Италианската брегова охрана съобщи в четвъртък, че един от нейните кораби, в две отделни операции, е спасил близо 1100 мигранти от две търпящи бедствие рибарски лодки в зоната за търсене и спасяване.

Либийците „законно са поели координацията“ на спасяването, каза италианската брегова охрана в четвъртък, отричайки участие в каквото и да е „изтегляне“ на мигранти в Либия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html