събота, 20 април 2024 г.

Киев: Русия готви имитация на инцидент в Запорожката АЕЦ, пречи на смяната инспекторите от МААЕ

Запорожката АЕЦ е заложник на руските планове спрямо Украйна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинското министерство на отбраната заяви, че Русия подготвя имитация на сериозен инцидент в намиращата се под контрола на проруските сили Запорожка АЕЦ с цел да осуети контранастъплението на Киев за отвоюване на окупираните от Москва територии, съобщи БНР.

Според украинското разузнаване, руските сили скоро ще обстрелват централата и после ще обявят, че има изтичане на радиация. Това би предизвикало международно разследване, по време на което всякакви бойни действия биха били прекратени. В съобщението на Главното управление за разузнаване на украинското военно министерство, публикувано в Телеграм, се допълва, че Русия е попречила на планираната ротация на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия, разположени в централата.

В Днипро днес ще бъде обявен ден на траур заради загиналите при вчерашния обстрел на болницата в града, обяви кметът Борис Филатов. Двама души загинаха, а десетки бяха ранени. От руското министерство на отбраната твърдят, че при този ракетен удар са унищожени складове с боеприпаси на украинската армия.

Междувременно руският заместник външен министър Михаил Галузин заяви, че отказът на Украйна от влизане в НАТО и Европейския съюз и връщането към неутралния извънблоков статут е едно от условията за постигането на мир. Той отбеляза, че подходът на Русия към уреждането на конфликта в Украйна не се е променил и добави, че важен елемент от уреждането на кризата е защитата на правата на рускоезичните граждани и националните малцинства.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html