сряда, 24 април 2024 г.

Япония въвежда допълнителни санкции срещу Русия

Хирокадзу Мацуно
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Япония въвежда допълнителни санкции срещу Русия, заяви днес главният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно, цитиран от Ройтерс. Мярката става факт след като на срещата си в Хирошима лидерите от Г-7 решиха да засилят наказателните мерки срещу Москва заради агресията й в Украйна

Освен това Мацуно, който е главният говорител на правителството, разкритикува разполагането на тактически ядрени оръжия от Русия в Беларус, като каза, че това още повече ще усложни ситуацията с войната в Украйна. „В качеството ни на единствената страна в света, срещу която са били извършвани ядрени бомбардировки във военно време, никога няма да приемем ядрените заплахи на Русия, а още по-малко – употребата на ядрени оръжия“, изтъкна Мацуно на редовна пресконференция.

Япония, като действа в координация с останалите страни от Г-7, ще замрази авоарите на 78 организации и 17 физически лица в Русия. Освен това Япония планира да забрани доставката на строителни и инженерни услуги на Русия, като се очаква детайлите на мярката да бъдат обявени на по-късна дата, се казва в изявление на министерството на търговията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html