петък, 19 април 2024 г.

С пълно единодушие НС прие главният прокурор и заместниците му да могат да бъдат разследвани

Снимка: БГНЕС

Без дебат и с пълно единодушие от 210 гласа „ЗА“, без против и въздържал се, Народното събрание прие на второ четене главният прокурор и неговите заместници да могат да бъдат разследвани, съобщи БНР.

Продължават да се гласуват предложенията разследването да се извършва от върховен съдия от Наказателната колегия във ВКС, определен на случаен принцип, който за периода на разследване ще изпълнява ролята на прокурор. В хода на дебата депутатът от „Възраждане“ Петър Петров постави въпроса защо главният прокурор е третиран различно от председателите на ВКС и ВАС:

„Отговорът е много прост, защото този законопроект се приема по спешност, само за да може сегашната процедура да приключи с мнозинство от 13 гласа в пленума на ВСС. От „Възраждане“ подкрепя механизма за разследване на главния прокурор. Просто не разбираме защо няма равно третиране спрямо председателите на върховните съдилища, тъй като и те би следвало да попаднат точно в тези хипотези“.

Никола Минчев от ПП-ДБ отговори: „Няма нищо странно да има различно третиране на Главния прокурор от една страна, и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд от друга. Защото поставянето на тримата големи под един знаменател не отговаря на правомощията, които имат те и въобще и на влиянието им, произтичащо от това, във Висшия съдебен съвет. Тук е много важно да кажем, че когато говорим за съд, говорим за независимост, когато говорим за прокуратура, говорим за отчетност. Никой не казва „съдът да е отчетен, а само да е независим“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html