петък, 29 март 2024 г.

ООН: 320 000 души са избягали от Судан след войната

Снимка: ЕПА

Агенцията на ООН за миграцията обяви, че конфликтът в Судан е принудил повече от 1,3 милиона души да мигрират. В рамките на Судан повече от един милион души са били принудени да напуснат домовете си и да избягат в по-безопасни райони в страната от началото на боевете на 15 април. Около 320 000 души са преминали едновременно от Судан към съседните страни Египет, Южен Судан, Чад, Етиопия, Централноафриканска република и Либия.

Спорадичните сблъсъци между суданската армия и Силите за бързо реагиране продължават в Хартум и съседния Омдурман, съобщиха агенциите на място. Жителите на Омдурман съобщиха, че е чут тежък артилерийски огън близо до военната база Уади Сайидна в покрайнините на столицата. 

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза  във Вашингтон, че прекратяването на огъня в Судан до голяма степен се поддържа, въпреки съобщенията за спорадични конфликти в Хартум и на други места. От събота в саудитското пристанище Джеда, с посредничеството на Вашингтон и Рияд, беше договорено седемдневно прекратяване на огъня (от понеделник вечерта), предназначено да позволи доставката на хуманитарна помощ и да постави основите за по-трайно примирие.

Междувременно говорителят на Държавния департамент Матю Милър посочи, че членовете на Комитета за наблюдение на прекратяването на огъня, който се състои от саудитски и американски служители, както и представители на двете воюващи страни в Судан, са обсъдили възможни нарушения на примирието.

В същото време агенцията на ООН за миграцията обяви днес, че конфликтът в Судан е принудил повече от 1,3 милиона души да мигрират. В рамките на Судан повече от един милион души са били принудени да напуснат домовете си и да избягат в по-безопасни райони в страната от началото на боевете на 15 април. Около 320 000 души са преминали едновременно от Судан към съседните страни Египет, Южен Судан, Чад, Етиопия, Централноафриканска република и Либия. Повечето са намерили убежище в Египет: около 133 000 души, в Чад около 80 000 и Южен Судан с над 69 000, докато останалите намират убежище в Етиопия, Либия и Централноафриканската република.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html