вторник, 23 април 2024 г.

Майка на убито на зебра дете иска нов закон за движение по пътищата

Все по-често хората блокират движението на местата, където са загинали хора в катастрофи, но властта продължава само да имитира активност за решаване на проблема.
Снимка: БГНЕС

Нели Петрова – бивш депутат от ГЕРБ, майка на Лора, която загина на пешеходна пътека преди 12 години поиска нов закон за движение по пътищата. Почернените родители никога няма да са доволни от наказанието на виновния, каза тя в ефира на БНР. „В България трябва изцяло нов Закон за движение по пътищата и изцяло нова съдебна система“, изказа мнението си Нели Петрова. Тя обаче не е обнадеждена. „Пак се работи на парче. Трябват работни групи, които да седнат и да огледат всичко. Преди всичко обаче е семейството и манталитетът„, категорична е почернената майка.

„Хората не искат да имат усещане, че може и на тях да се случи. Предпочитат да отидат на разходка или да правят нещо друго, въпреки че за половин час не е проблем да дойдат и да ни подкрепят“, каза Петрова във връзка с протестите след многобройните катастрофи с жертви и пострадали и напомни, че преди 12 години са се направили козметични промени в закона.

„С годините почти всеки ден си мисля за това, което се е случило, и за това, което съм успяла да променя в НС, колкото и да е малко“, добави тя. Според нея на първо място е семейството. Петрова подчерта, че децата виждат какво правят родителите им и след това правят същото – и на улицата, и в училище, и навсякъде. „Ние като общество отдавна сме изтървали тази нишка“, смята тя и добави мнението си, че част от децата не се възпитават както трябва.

Като друг проблем Нели Петрова посочи шофьорските курсове. Според нея те не са това, което трябва да бъде. По думите й оттам трябва да се започне. Обществото трябва да се промени, категорична бе Нели Петрова. Тя смята, че каквито и маркировки да направят общините, проблемът остава и, че този, който е нанесъл щети на пътната мрежа, той трябва да си плати щетите, а не това да става с публични средства.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html