четвъртък, 25 април 2024 г.

Католическата църква призна, че е съгрешила срещу жертвите на сексуално насилие в Боливия

Римокатолическата църква в Боливия призна , че църквата е останала глуха за страданието на жертвите на сексуално насилие, коментирайки как скандалът с педофилията, включващ свещеници, разтърсва страната.

Католическите епископи на Боливия казаха в изявление, че „като църква те са изправени пред болезнен момент… защото са сигурни, че са пряко или косвено замесени в дълбоката болка, причинена на невинни жертви“, предаде АП.

Съобщението е в отговор на случая с покойния испански йезуитски свещеник Алфонсо Педрахас.

Според частен дневник, станал популярен от испанския вестник Pais, се твърди, че Педрахас е малтретирал десетки непълнолетни в католическите интернати в Боливия през 70-те и 80-те години на миналия век.

Той почина от рак през 2009 г.

По-рано тази седмица Ḫordi Bertemeu, един от най-добрите следователи на сексуални престъпления във Ватикана, пристигна в Боливия.

Епископите заявиха, че макар да знаят, че няма начин да компенсират нанесените щети, те се ангажират да направят всичко по силите си, за да потърсят репарации.

В изявление боливийските епископи казаха, че църквата ще създаде две комисии за „определяне на отговорността“.

Те обещаха да предоставят актуализирана информация, заявявайки, че това ще допринесе за прозрачно разследване на съдебната система.

Йезуитският орден в Боливия преди това се извини на жертвите и обеща да подкрепи разследването, като същевременно осъди началниците на Педрахас за предполагаемо прикриване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html