четвъртък, 28 март 2024 г.

Денков и Габриел спазарени до напролет

Екип на „Галерия“

Вторият мандат с кандидат-премиер акад. Николай Денков и вице Мария Габриел е спазарен поне до напролет, съобщи пред „Галерия“ източник от парламента. Много е вероятно дуетът да издържи и всичките 18 месеца, както беше обявено.

Атакуван с бомби от главния прокурор, притискан от Запада за коалиция „анти-Кремъл“, Бойко Борисов в крайна сметка не издържа и обърна плочата към кабинет с втория мандат на ПП-ДБ. Цяла събота и неделя протичаха преговори между двете първи коалиции.

В неделя вечерта след инфарктна партийна сбирка Кирил Петков е дал съгласието си пред ГЕРБ-СДС да подложи идеята за кабинет на ротационен принцип на гласуване. И в понеделник до 3 сутринта двата ръководни органа на ПП са спорили дали да се хвърлят в рискования проект.

Според наш източник зелена светлина е била дадена с инфарктно гласуване и много близки резултати „за“ и „против“.

От „Промяната“ са се съгласили да си причинят този имиджов ущърб при редица условия – 9 месеца да е премиер Денков, а в останалите Мария Габриел. Тя ще му бъде вице, но за обратното все още няма информация. През цялото време посочените от Денков министри остават на постовете си, а парламентарното мнозинство приема законите по Плана за възстановяване и връща машинното гласуване. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са планирали в тези 18 месеца скоростно приемане в еврозоната и Шенген, както и финализиране на съдебната реформа.

Малко преди изявленията на главния прокурор БСП и ИТН оттеглиха подкрепата си към кабинет на ГЕРБ. Както „Галерия“ първа писа, Слави извиваше ръцете на Борисов още след изборите, а Гешев сериозно разклати реализирането на първия мандат с извадените от него скандални сигнали.

Поведението на двете партии даде повод на бившия еврокомисар и несбъднал се премиер Мария Габриел да ги обвини в задкулисие.

Паралелно с това зрее развод между ДСБ и „Да, България“. Двете партии отдавна не са излизали с общи позиции, а сред електората на ДСБ бушува нестихваща ненавист към колаборационизма с ГЕРБ, прокарван от партията на Христо Иванов. От „Демократична България“ пуснаха в близките им медии как много не са ОК с този вариант, но официално подкрепиха ротационен кабинет.

Наред с тази драма, както вече писахме в предишни броеве, ще има разкол между „Демократична България“ и „Промяната“, но ще се чакат местните избори. Това е причината недоволните депутати от ПП засега да мълчат. „Като ще правим нещо с гласове на ГЕРБ и ще плащаме цена, поне да извлечем максимална полза преди кметския вот“, призна пред медията ни депутат от ПП.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html