неделя, 26 май 2024 г.

Над половината от служителите на НОИ вдигат стачка

Снимка: БГНЕС

2200 работници и служители или над половината от общо наетите там 3600 души в Националния осигурителен институт (НОИ) от цялата страна днес излизат на едночасова предупредителна стачка от 10:00 до 11:00 часа. Акцията се организира от синдикалните структури на Конфедерация на труда „Подкрепа“ и КНСБ в НОИ.

Основното искане е за 30% увеличение на заплатите със задна дата от 1 януари 2023 година, обясни лидерът на Синдиката на административните служители „Подкрепа“ Кремена Атанасова:

„Нещо много важно, което фигурира в техните искания, е увеличението да бъде съгласувано и одобрено от синдикатите, механизма, по който увеличението ще бъде реализирано, така че да могат да бъдат изчистени разлики между заплати на колегите и да могат средствата да бъдат разпределени по най-справедливия начин. Това са тесни специалисти и такива, които не могат да бъдат намерени сега и веднага. Заплатите са потресаващи за част от работещите там. Например юрисконсулт със заплата 1300 лв., специалисти със заплати 1200-1300 лв.“.

Към момента в проекта на държавен бюджет, изготвен от служебното правителство, не е предвиден ръст на разходите за персонал в НОИ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html