четвъртък, 25 април 2024 г.

Тържественото шествие се отправи към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Снимка: БГНЕC

Тържественото шествие в София, организирано по повод честванията на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност – 24 май, се отправи към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Начална точка на празничното шествие бе Министерството на образованието и науката, в близост до фонтана пред Археологическия музей, а множеството ще продължи до Паметника на светите братя пред Националната библиотека, където от 11:00 часа ще започне официалната церемония.

В шествието се включиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев, министри от правителството, политици, общественици и граждани.

Пред Националната библиотека Румен Радев ще отправи приветствие и ще поднесе цветя на паметника на светите братя.

Слово ще бъде произнесено и от писателя Георги Бърдаров – носител на европейската награда за литература за 2021 г. Присъстващите ще чуят „Аз съм българче“ в изпълнение на две деца, ученици от първи клас на 44-то Средно училище „Неофит Бозвели“. „Химн на светите братя Кирил и Методий“ ще прозвучи в изпълнение на хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с диригент маестро Славил Димитров.

От 11:00 часа на площад „Славейков“ ще започне фестивалът „Да поЧетем“, който ще продължи през целия ден.

От 18:30 часа в Националния исторически музей в София държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

На 24 май столичани и гости на София ще имат възможност да посетят още места и събития, а пълната програма за празничния ден може да се види тук.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html