петък, 29 март 2024 г.

Стефан Цанев: Ако утре македонците обявят 24 май за национален празник на РСМ

Снимка: Wikipedia

„Няма да се уморя да твърдя, че 24 май би трябвало да е националният празник на България“, заяви писателят Стефан Цанев в Нова телевизия и добави: „Питам се какво ще правим, ако утре македонците обявят 24 май за национален празник на РСМ?“

„Вероятно 24 май не е национален празник на страната, защото е прието националният празник на държавите да са на дати, свързани с политически събития. Точно затова мечтая за тази промяна. Защото в такъв случай бихме били единствената държава, чиито национален празник не е свързан с политически събития, а с културата, със създаването на една писменост. Така че бихме били уникални в това отношение, но политиците се страхуват да са уникални. Питам се обаче, какво ще правим, ако утре македонците обявят 24 май за национален празник на РСМ?“, коментира той.

Георги Господинов е първият българин с наградата „Букър“

„Искам да поздравя Георги Господинов с неговия изключителен успех и му пожелавам здраве, защото той трябва да знае, че печелейки днес слава, печели и омраза едновременно и сега ще му трябват много сили, за да издържи на тези неприятни български неща. Пожелавам му да е здрав и да работи повече“, коментира Цанев.

„Той трябва да работи повече, казвал съм му го и друг път, защото той има запас от енергия, от идеи и трябва да ги реализира докато е в силата си“, посочи той.

Бойко Борисов честити на писателя Георги Господинов наградата „Букър“

„Мисля, че наградата на Господинов ще ни свърши много повече работа от всички политически гюрлотии, които правят в момента. Тази награда ще обърне поглед към България, към народа, към съдбата ни като нация. Така че тя е изключително полезна за България. Господинов допринесе за България много и трябва да му се признае“, посочи писателят.

„Политиците ни в момента са позор. Като гробища със скръстени ръце. Това да не можеш да направиш едно правителство е позор. Нямам думи, не искам да ругая на този красив ден“, коментира Цанев.

.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html