вторник, 16 април 2024 г.

Румен Радев: В днешния ден сваляме доспехите, зарязваме злободневните дискусии и крачим заедно в шествието

Има един ден в годината, в който България изглежда така, както мнозина искаме да я видим. Има един празник, за който не спорим. В Деня на светите братя Кирил и Методий сваляме доспехите, зарязваме злободневните дискусии, пози и титли и крачим заедно в шествието, защото в полето на науката и културата – цял живот си оставаме ученици. На 24 май всички сме деца. Това каза президентът Румен Радев в празничното си слово по случай 24 май пред Националната библиотека в София, предава Фокус.

„Днес си спомняме буквите и лицата на учителите, които са ни направили хора. От България тръгват значими културни процеси в Европа. Затова ние българите сме неделима част от Европа. Не по милост, а по принос. Не за услуги, а заради заслуги и днес ние трябва да се гордеем с това“, каза още президентът Радев.

„На 24 май всички българи имаме повода да почувстваме уюта на своя роден език. Нека не забравяме, че ние живеем с езика и той живее чрез нас. Че всички заедно подреждаме своя собствен дом, нека го пазим. Нека днес създавайки българския език в нашите разговори, да го правим толкова богат и изразителен, колкото го наследихме от нашите предшественици“, заяви държавният глава.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html