сряда, 1 май 2024 г.

Рияд предупреждава петролните спекуланти да „внимават“

Цената на барел „Брент“ се повиши до около 76,84 щатски долара, след като министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман предупреди спекулантите в търговията  да „внимават“ какво правят, когато тези дни те залагат, че могат да свалят цената на черното злато, съобщи Bloomberg.

Предупреждението на Рияд беше отправено по време на енергийния форум в Доха и преди предстоящата среща на групата ОПЕК на 4 юни във Виена, където ще бъде отчетено по-нататъшното ниво на производство и износ на 23-те членки на организациите „ОПЕК“ и „ОПЕК Плюс“. да бъдат обсъдени. Фючърсите на „Брент“ се повишиха с около 1,5 процента, главно поради несигурния растеж на американската икономика и драмата на Капитолийския хълм около размера на дълга на САЩ, но също и поради дилемата дали ОПЕК и ОПЕК Плюс могат да затворят отново петролни кранове в началото на юни.

Принц Абдулазиз посочи, че Саудитска Арабия – иначе основният световен производител и износител на петрол, няма да покаже картите си на спекулантите предварително относно възможна промяна на политиката следващия месец.

Просто бих им казал „внимавайте“.

ОПЕК Плюс, група от 23 страни производителки на петрол, водени от Саудитска Арабия и Русия, реши миналия октомври, противно на всички очаквания на фондовите пазари, да намали производството с два милиона барела на ден в опит да повиши цените, предвид опасенията за глобалното потребление. Този ход срещна негативна реакция от страна на САЩ. „Ние, като ОПЕК Плюс, бяхме обвинени през октомври, а също и през април тази година. Кой има точните числа? „Кой е оценил ситуацията в дългосрочен план“, попита принц Абдулазиз бин Салман.

Мисля, че през последните шест-седем месеца се показахме като отговорна регулаторна институция“, добави той, отбелязвайки, че пазарът изпитва непрекъснати  движения, когато става дума за петрол

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html