17.9 C
София
петък, 9 юни 2023 г.

Проф. Овчаров: Кирилицата е българска, претенциите на РСМ са несъстоятелни

проф. Николай Овчаров, кадър Нова телевизия (Архив)

„Символите, останали през вековете, свидетелстват за това, че кирилицата е българска. Цялата сериозна историческа наука твърди, че кирилицата е българска“, коментира проф. Николай Овчаров в Бг Он Еър.

„Тя е създадена именно в Плиска, което е известно от историческите извори. Археолозите помогнахме в тази насока, защото открихме надписи не от началото на X век, които ни показват именно първите датирани неща. Един от тях е открит в скален манастир в Крепча. Имаме абсолютни доказателства, че кирилицата е направена в България. Нещата, които говорят в РСМ, са абсолютно несъстоятелни, защото Климент Охридски и Наум са изпратени там от Велики Преслав със задачата да налагат новата писменост“.

Стефан Цанев: Ако утре македонците обявят 24 май за национален празник на РСМ

По думите му най-важното за един археолог е да намери надпис, тъй като чрез него би могла да се промени цялата история.

„Надписите са от различно естество, но всеки един от тях може да даде нов исторически щрих. Създаването на кирилицата и превеждането на църковните книги е нашият най-голям принос в европейската култура и Средновековие“, поясни той.

Проф. Овчаров е на мнение, че съединението на един народ е невъзможно без култура, която се създава на база на писмеността.

„Тежката политическа криза се отрази и на българската археология. От 2021 г. имаме едно неясно финансиране. Умолявам държавата да финансира разкопките „, изтъкна той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html